MENU CLOSE

VRIJHEIDSVUUR

Op 4 mei om 24.00 u ontstaken we samen in alle provincies het vrijheidsvuur in samenwerking met Nationaal Comité 4 en 5 mei en en de Bevrijdingsfestivals.

Wageningen, Stad der Bevrijding, heeft op 4 en 5 mei laten zien dat het ook zonder de aanwezigheid van duizenden bezoekers en honderden estafettelopers, mogelijk is de bevrijding van ons land, 75 jaar geleden, op een emotionele en krachtige manier te herdenken.
Met een bijzonder programma van drie ceremonies ging Wageningen terug naar de essentie; impact maken in de leegte, in de stilte. Waarin de kwetsbaarheid van vrijheid en de symboliek van het Vrijheidsvuur centraal stonden en heel Nederland wist te raken.

4 mei: Ontsteken en doorgeven Vrijheidsvuur
Omdat de Nationale Bevrijdingsvuurestafette niet kon doorgaan, haalden veertien Vuurdragers uit heel Nederland het Vrijheidsvuur op in Wageningen. Deze vuurdragers brachten het vuur naar de steden waar normaal gesproken Bevrijdingsfestivals op 5 mei plaatsvinden. Het vuur legde die avond 1500 km af. Eenmaal op de locaties aangekomen werd het vuur overhandigd aan de desbetreffende commissaris van de Koning en/of burgemeester. In Wageningen werd zoals gebruikelijk om middernacht het Vrijheidsvuur ontstoken. Dit gebeurde door Paul Blokhuis, Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de burgemeester van Wageningen, Geert van Rumund.

In de live-uitzending ‘Vuur van de Vrijheid’ op NPO1 zagen kijkers vervolgens een speciaal voor dit jubileumjaar gemaakte videomapping van Mr. Beam op Hotel de Wereld, waarna na een korte toespraak van Blokhuis het Vrijheidsvuur werd ontstoken. Blokhuis sloeg tijdens zijn speech de spijker op de kop: “Vandaag is onze bewegingsvrijheid beperkt. Wij leven in vrede en zijn nog steeds vrij. Vrij om te zeggen wat we willen zeggen. Om lief te hebben. Om te geloven. Om te zijn wie we zijn.” Het programma ‘Vuur van de Vrijheid’ is door ruim 570.000 mensen live bekeken. Kijkcijfers van uitgesteld kijken zijn hierin nog niet meegenomen.

Ook thuis ontstaken duizenden mensen het Vrijheidsvuur zelf en gaven deze digitaal door via www.vrijheidsvuur.nl en social media. Samen met heel Nederland dachten we aan de prijs die betaald is voor ons vrijheid en wat wij zelf kunnen doen om die vrijheid te bewaken.

Het programma en de campagne hebben we met Wageningen45 ontwikkeld en uitgevoerd.