MENU CLOSE
Bridge To Liberation Experience 2017

Bridge to Liberation Experience 2017

O’G3NE vierde samen met 20.000 mensen de vrijheid van nu

Arnhem stond op 15 september 2017 voor de 73e keer stil bij de Slag om Arnhem. Na een waardige herdenking, de indrukwekkende erehaag voor de aanwezige veteranen, nam Het Gelders Orkest het publiek mee in de vierde Bridge to Liberation Experience. De rake woorden van acteur Gijs Scholten van Aschat klonken over het water van de Rijn. Het publiek werd door hem meegezogen in vier persoonlijke verhalen over de
impact van oorlog; verhalen gebaseerd op waargebeurde levensverhalen uit WO2.

WAT ZOU JIJ DOEN?

De 20.000 aanwezigen op de kade waren muisstil. Stilistische filmbeelden op een megascherm in de John Frostbrug, afgewisseld met de historische beelden, gaven een bredere kijk op de menselijke daden voor, tijdens en na de Slag om Arnhem. “Wat doe je als alles valt? Als je moet vluchten of moet vechten? Stel je het grotere belang boven je eigen belang? Kan liefde boven schuld uitstijgen?

LESSEN

De lucht gevuld met lichtkogels symboliseerde de duizenden parachutisten die gedropt zijn in een vreemd land, in een vreemde oorlog, om deze nog in 1944 te beëindigen. Resultaat; een verloren slag, een kapotte stad, een verlaten Arnhem. Operazanger Thomas Oliemans gaf dit kleur met I’ll be Seeing You; een eerbetoon aan alle geallieerden die niet naar huis terugkeerden en in een vreemd land begraven liggen. Sjors van der Panne bracht de avond naar het heden met “We zijn toch met z’n allen, we zijn toch met elkaar”. Met de lessen uit het verleden vertelde Gijs Scholten van Aschat: “In de oorlog doken we bij elkaar onder. Nu zouden we elkaar moeten adopteren. Elkaar moeten naderen, zo dichtbij, dat we nooit meer tegenover elkaar kunnen staan, dat is de enige remedie tegen oorlog.”

O’G3NE

O’G3NE gaf met Lights and Shadows de hoop voor iedereen in moeilijke tijden. De hoop die symbool staat voor de Slag om Arnhem. “…stilstaan bij de Slag om Arnhem en daarnaast ook de vrijheid van nu kunnen vieren, zegt wat over de veerkracht van deze stad. Wij wensen iedereen deze veerkracht toe. Light is in the air…. fight is over there……Let me see you care” daarmee sloot O’G3NE Bridge to Liberation Experience 2017 magisch af.

Dankbaar aan iedereen die mee heeft gewerkt!
Lees meer>>>