MENU CLOSE

De Bleekneusjes gaan terug

Documentaire in opdracht van Omroep Max en Omroep Gelderland. Over de kansen die geschapen zijn voor kinderen na de tweede wereldoorlog; een ode aan de medemenselijkheid.

Na de Tweede Wereldoorlog kwamen de Bleekneusjes Bob Bakkenes (89) en Theo van Binsbergen (88) in het Verenigd Koninkrijk terecht om op krachten te komen na de zware laatste oorlogsjaren. In ‘De Bleekneusjes gaan terug’  reizen ze nog een maal af naar hun geliefde Penzance om herinneringen op te halen en afscheid te nemen.

Honderden kinderen werden na de oorlog in het buitenland opgevangen om aan te sterken.  Bleekneusjes werden ze genoemd, omdat ze er zo verzwakt uitzagen.

In oktober 1945 vertrok de laatste boot met Bleekneusjes vanuit Hoek van Holland naar Engeland met aan boord kinderen uit Arnhem. Zij waren na de evacuatie teruggekeerd in een compleet verwoeste stad.  Hongerig en getraumatiseerd vertrokken ze naar Engeland en verbleven daar ruim een half jaar bij gastgezinnen.

Twee van die Bleekneusjes, Bob en Theo, stappen 77 jaar later opnieuw op de boot naar Engeland. De heren ontmoeten oude bekenden en bezoeken de plekken die in hun jeugd  belangrijk waren. Een ontroerende trip down memory lane, zeker voor de ernstig zieke Theo.

“De Bleekneusjes gaan terug” is een documentaire van Moiety Film met research en productie van Marieke van Kessel.